суббота, 26 ноября 2016 г.

E bine să cunoașteți…sfaturi de la un începător.


           În ultima perioadă biliotecile sunt foarte mediatizate în toate sursele de informare, iar vizitele de studiu a devenit un lucru normal pentru toți bibliotecarii. Dar cum ne descurcăm în cazul în care suntem noi înșine vizitați în cadrul unui schimb de experiență?
           E bine pentru imaginea biblitecii ca bibliotecarii să fie întotdeauna pregătiți ca să  prezente cât mai bine instituția. În afară de cunoașterea activităților și a instituției, să avem un discurs bine structurat, bazat pe un plan cu pași ce trebuie efectuți ținând cont timp . E bine ca discursul să fie însoțit de o prezentare Power Point- vei fi mai ușor înțeles și vei avea și un reper pe parcurs.
           Emoțile sunt altă latură în orice discurs sau prezentare. Emoțiile sunt specifice în fața oricărui public la început de prezentare . Este important să ne alegem fiecare cum putem trece peste această etapă emotivă. Este recomandabil să începeți cu spargerea gheții: încercați să înveseliți publicul cu o întâmplare, istorioară etc.(important e ca să fie la temă): un public ce zâmbește e este mult mai apropiat nouă.Important și poziția în care vorbiți: nu stați cu capul în jos, nu priviți pe pereți sau stați ghemuiți într-un picior. E important să vă simțiți liberi: nu stați în poziție de apărare, stați în poziție de putere - vă va insufla înceredere în propriile forțe. Puteți să vă mișcați, să gesticulați - se descarcă din emoții(nu gesticulați și nu vă mișcați excesiv!!)
          Organizați din timp sala/spațiul: ambianță, proiector, boxe, să nu vă încurce mobilerul.O foaie în mână(cu careva date), un stilou nu e o soluție, dar poate să vă descarce emoțional.
          Pentru a fi mai siguri pe voi, încercați să vă invitați partenerii cu care desfășurați activitățile: fie APL, alți șefi de instituții, reprezentanții altor organizații, personalități etc. Nu veți fi singuri și veți avea un sprijin afirmativ în timpul prezentării.
Plan-schiță discurs

1. Istoria și descrierea localității -4/5 min.( fondarea, legenda,descrierea unui posibil intinerar turistic local, populație)
2. Istoria bibliotecii -5/6 min(anul fondării,evenimente din istoria bibliotecii, etapele principale de dezvoltare.)
3. Fondul de carte -5/6 min ( număr, componanța lingvistică, sistematică, completarea fondului)
4. Statistica- 5 min (utilizatori activi, total; vizite per zi/per an; împrumut)
5. Activități
·               --Tradiționalemprumut, prezentări/expoziții/lansări carte,întâlniri cu scriitorii, activități culturale etc.);
·                --Netradiționale: servicii noi/moderne, instruiri organizate, cluburi pe interese etc.
6. Proiecte implimentate(în dependență de numărul proiectelor)  scopul, perioadă, buget,grup țintă, impactindicatori de performanță, durabilitate;
7. Parteneriate:-5/10 min( locale, naționale, internaționale.);
8. Finanțarea bibliotecii:-5 min (sursele,gestionarea financiară.);
9. Promovarea bibliotecii:-2/3 min (mod, sursă(ziare, TV, online));
10. Tendințele și viziunile de dezvoltare a bibliotecii.(4/5 min)
11. Informație despre bibliotecar: date biografice, merite, aspirații.(2/3 min)

E normal că planul dat nu este „bătut în cuie” - fiecare poate adăuga ce găsește de cuviință. Important e să nu ne axăm doar strict pe plan. Vor fi și întrebări, abateri de la plan. Iportant e să nu intrăm în panică, ne întoarcem la schiță și răspundem cu cifre și fapte  la întrebări concrete.
        Trebuie să ținem cont și de public: un public format din colegi ne vom adresa mai colegial, iar o vizită cu persoane oficiale vom ține cont de etichetă și subordonație.

Și nu uităm să zâmbim!


Acest articol este produsul și concluziile în urma vizitei de studiu a unui grup de bibliotecari din raionul Criuleni în județul Argeș, România; vizită organizată cu suportul Programei Naționale Novateca în baza Fondului de Călătorie.


2 комментария:

  1. Utile sfaturi am primit de la tine Alexandre.Planul-schiță ci-ar l-am și copiat. Tot timpul te urmăresc pe facebook.Mult muncești dar se merită.Baftă pe viitor!

    ОтветитьУдалить
  2. Salut Alexandre!Te sustin! Iau putin optimizm de la tine.La revedere.

    ОтветитьУдалить